Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
frater007Szef Kuchni (1330)

Krokiety z ryżu

Nie takie bardzo kaloryczne

Składniki:
  • jajka, 1 szt.
  • ryż , 80 g
  • ser żółty, 15 g
  • suszone śliwki, 20 g
  • bułka tarta , 10 g
  • olej, 15 g
  • szczypiorek, 3 g
  •  
Sposób przygotowania

Śliwki umyć, namoczyć poprzedniego dnia w przegotowanej wo­dzie; można wyjąć pestki. Ryż ugotować na sypko. Jajo roztrzepać widelcem, dodać do ryżu i wymieszać. Formować kro­kiety: na rękę nałożyć łyżkę ryżu, na nim plaster sera i śliwkę, przykryć ryżem i lekko ugnieść. Krokiety obtaczać w bułce tar­tej i smażyć na mocno rozgrzanym oleju nie dłużej niż 5 min. Można również zapiec, polewając każdy krokiet niewielką ilością oleju. Podawać z surówkami i zsiadłym mlekiem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650