Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Makowiec makowiec.jpg
Makowiec
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 5
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
slawomirbednarczyk2217Młodszy Kucharz (357)

Makowiec

Dość trudny, ale nie zniechęcaj się dasz radę:)

  • Czas przygotowania: do 1 godziny
  • Stopień trudności: Trudne
  • Pora dnia: Przekąska
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: dwie
  • Na Boze Narodzenie
Składniki:
  • mak, 0.5 kg
  • mąka pszenna, 4 szkl.
  • masło, 0.5 szt.
  • żółtka, 4 szt.
  • mleko, 1 szkl.
  • drożdże, 6 dag
  •  
Sposób przygotowania

Mleko mieszamy z drożdżami i łyżeczką cukru. Mąka, masło i żółtka mieszamy ręcznie i dodajemy mleko z drożdżami. Wszystko mieszamy dokładnie. Wkładamy do dużego naczynia i nakrywamy na nią ścięrkę kuchenną. Rośnie godzine. Wykładamy, dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkujemy wałkiem i opkładamy masą makową. Smarujemy wierzch białkami i wkładamy do piekarnika 200 stopni 40 min.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650