Tekst i zdjęcie: slawomirbednarczyk2217 - Młodszy Kucharz (357) MakowiecDość trudny, ale nie zniechęcaj się dasz radę:) |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Trudne
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: dwie
Na Boze Narodzenie
mak, 0.5 kg
mąka pszenna, 4 szkl.
masło, 0.5 szt.
żółtka, 4 szt.
mleko, 1 szkl.
drożdże, 6 dag
Mleko mieszamy z drożdżami i łyżeczką cukru. Mąka, masło i żółtka mieszamy ręcznie i dodajemy mleko z drożdżami. Wszystko mieszamy dokładnie. Wkładamy do dużego naczynia i nakrywamy na nią ścięrkę kuchenną. Rośnie godzine. Wykładamy, dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkujemy wałkiem i opkładamy masą makową. Smarujemy wierzch białkami i wkładamy do piekarnika 200 stopni 40 min.