Tekst i zdjęcie: slawomirbednarczyk2217 - Młodszy Kucharz (357)

Makowiec

Dość trudny, ale nie zniechęcaj się dasz radę:)

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Trudne

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: dwie

Na Boze Narodzenie

Składniki:

mak, 0.5 kg

mąka pszenna, 4 szkl.

masło, 0.5 szt.

żółtka, 4 szt.

mleko, 1 szkl.

drożdże, 6 dag

Sposób przygotowania:

Mleko mieszamy z drożdżami i łyżeczką cukru. Mąka, masło i żółtka mieszamy ręcznie i dodajemy mleko z drożdżami. Wszystko mieszamy dokładnie. Wkładamy do dużego naczynia i nakrywamy na nią ścięrkę kuchenną. Rośnie godzine. Wykładamy, dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkujemy wałkiem i opkładamy masą makową. Smarujemy wierzch białkami i wkładamy do piekarnika 200 stopni 40 min.