|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: NativipSzef Kuchni (1082) PierniczkiPrzyprawa korzenna, miód i cynamon czyli rozkosz świątecznych pierniczków
Składniki:
Sposób przygotowaniaMiód, cukier i tłuszcz (masło lub margaryna) - rozgrzać a następnie ostudzić i wlać do mąki wymieszanej z kakao. Dodać 1 łyżkę amoniaku rozmieszanego w 1 łyżce mleka. Do tego wszystkiego dodajemy 6 ubitych jaj oraz wsypujemy przyprawy do piernika i cynamon. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto partiami rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm. Pieczemy w rozgrzanym do 200 st piekarniku od 5 - 6 min. Mimo wrażenia że ciasto jest niewypieczone wyciągamy pierniczki. Lukrujemy i są gotowe do zjedzenia. Pierniki są bardzo miękkie dlatego ważne aby nie piec dłużej niż wskazany czas. Smacznego |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|