Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Pierniczki DSCF5009.JPG
Pierniczki
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 5
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
NativipSzef Kuchni (1082)

Pierniczki

Przyprawa korzenna, miód i cynamon czyli rozkosz świątecznych pierniczków

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Średnie
  • Pora dnia: Przekąska
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
  • idealne dla dzieci
Składniki:
  • cynamon, 1 łyżk.
  • mleko, 1 łyżk.
  • amoniak, 1 łyżk.
  • jajka, 6 szt.
  • przyprawa do pierników, 3 szt.
  • masło, 0.5 kg
  • cukier, 0.5 kg
  • miód, 0.5 kg
  • kakao, 3 łyżk.
  • mąka , 1.5 kg
  •  
Sposób przygotowania

Miód, cukier i tłuszcz (masło lub margaryna) - rozgrzać a następnie ostudzić i wlać do mąki wymieszanej z kakao. Dodać 1 łyżkę amoniaku rozmieszanego w 1 łyżce mleka. Do tego wszystkiego dodajemy 6 ubitych jaj oraz wsypujemy przyprawy do piernika i cynamon. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto partiami rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm. Pieczemy w rozgrzanym do 200 st piekarniku od 5 - 6 min. Mimo wrażenia że ciasto jest niewypieczone wyciągamy pierniczki. Lukrujemy i są gotowe do zjedzenia. Pierniki są bardzo miękkie dlatego ważne aby nie piec dłużej niż wskazany czas. Smacznego 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650