Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Biszkopt z musem czekoladowym DSCF7540.JPG
Biszkopt z musem czekoladowym
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 5
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
NativipSzef Kuchni (1082)

Biszkopt z musem czekoladowym

Nuta musu czekoladowego z pianką śmietankową

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Średnie
  • Pora dnia: Przekąska
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
Składniki:
  • cukier puder, 4 łyżk.
  • jogurt grecki, 200 g
  • śmietana 36%, 500 g
  • cukier, 0.75 szkl.
  • żelatyna, 4 łyżk.
  • kakao, 4 łyżk.
  • jajka, 6 szt.
  • masło, 200 g
  • czekolada mleczna, 1 szt.
  • czekolada gorzka, 1 szt.
  • biszkopt, 1 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Muss czekoladowy : czekoladę mleczną oraz gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem - ostudzić. Żółtka utrzeć z kakao i dodać do tego ostudzoną czekoladę oraz rozpuszczone 2 łyżki żelatyny w 4 łyżkach wody lekko podgrzanej. Białka ubić na sztywno dodając 0,75 szklanki cukru. Stopniowo dodawać do czekolady delikatnie mieszjąć. Wylać na ciemny biszkopt i wstawić do lodówki. Pianka śmietanowa: Śmietanę ubić na sztywno, żelatynę rozpuścić w wodzie i wlać do jogurtu nieustannie mieszając. Jogurt dodać do śmietany. Wylać na mus czekoladowy . :) 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650