Tekst i zdjęcie: Nativip - Szef Kuchni (1082)

Biszkopt z musem czekoladowym

Nuta musu czekoladowego z pianką śmietankową

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

cukier puder, 4 łyżk.

jogurt grecki, 200 g

śmietana 36%, 500 g

cukier, 0.75 szkl.

żelatyna, 4 łyżk.

kakao, 4 łyżk.

jajka, 6 szt.

masło, 200 g

czekolada mleczna, 1 szt.

czekolada gorzka, 1 szt.

biszkopt, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Muss czekoladowy : czekoladę mleczną oraz gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem - ostudzić. Żółtka utrzeć z kakao i dodać do tego ostudzoną czekoladę oraz rozpuszczone 2 łyżki żelatyny w 4 łyżkach wody lekko podgrzanej. Białka ubić na sztywno dodając 0,75 szklanki cukru. Stopniowo dodawać do czekolady delikatnie mieszjąć. Wylać na ciemny biszkopt i wstawić do lodówki. Pianka śmietanowa: Śmietanę ubić na sztywno, żelatynę rozpuścić w wodzie i wlać do jogurtu nieustannie mieszając. Jogurt dodać do śmietany. Wylać na mus czekoladowy . :)