Tekst i zdjęcie: Nativip - Szef Kuchni (1082) Biszkopt z musem czekoladowymNuta musu czekoladowego z pianką śmietankową |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
cukier puder, 4 łyżk.
jogurt grecki, 200 g
śmietana 36%, 500 g
cukier, 0.75 szkl.
żelatyna, 4 łyżk.
kakao, 4 łyżk.
jajka, 6 szt.
masło, 200 g
czekolada mleczna, 1 szt.
czekolada gorzka, 1 szt.
biszkopt, 1 szt.
Muss czekoladowy : czekoladę mleczną oraz gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem - ostudzić. Żółtka utrzeć z kakao i dodać do tego ostudzoną czekoladę oraz rozpuszczone 2 łyżki żelatyny w 4 łyżkach wody lekko podgrzanej. Białka ubić na sztywno dodając 0,75 szklanki cukru. Stopniowo dodawać do czekolady delikatnie mieszjąć. Wylać na ciemny biszkopt i wstawić do lodówki. Pianka śmietanowa: Śmietanę ubić na sztywno, żelatynę rozpuścić w wodzie i wlać do jogurtu nieustannie mieszając. Jogurt dodać do śmietany. Wylać na mus czekoladowy . :)