|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: anneagatheKuchcik (144) Krucha tarta z borówkamiZ racji tego, że w mojej lodówce zalegają ostatnio ogromne ilości świeżych borówek amerykańskich, postanowiłam je wykorzystać. Nikt nie narzekał, może
Składniki:
Sposób przygotowaniaDo miski przesiewamy mąkę, siekamy tłuszcz i dodajemy resztę składników. Wszystko dokładnie wyrabiamy palcami aż całość zrobi się jednolita. Zawijamy ciasto w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy borówki, które trzeba opłukać i przebrać. Formę do tarty smarujemy tłuszczem (odrobinę), ja dodatkowo posypuję jeszcze bułką tartą.Po godzinie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na grubość 3mm, przenosimy na formę i oblepiamy ją dokładnie. Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem lub obciążamy specjalnymi obciążnikami. Wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20minut (ciasto powinno być lekko zarumienione), po tym czasie na podpieczone ciasto wysypujemy borówki i tak przygotowana forma ląduje z powrotem w piekarniku na 20-25minut.Po tym czasie należy ją tylko lekko schłodzić, pokroić i podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Smacznego! :) |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|