Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

krucha tarta z borówkami 100_2634.JPG
krucha tarta z borówkami
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
anneagatheKuchcik (144)

Krucha tarta z borówkami

Z racji tego, że w mojej lodówce zalegają ostatnio ogromne ilości świeżych borówek amerykańskich, postanowiłam je wykorzystać. Nikt nie narzekał, może

  • Czas przygotowania: do 1 godziny
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Przekąska
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
Składniki:
  • masło, 90 g
  • smalec, 40 g
  • mąka pszenna, 200 g
  • mleko 2,0 % , 35 ml
  • cukier puder, 1 łyżk.
  • sól, 1 szczypta
  • żółtka, 1 szt.
  • borówka, 400 g
  •  
Sposób przygotowania

Do miski przesiewamy mąkę, siekamy tłuszcz i dodajemy resztę składników. Wszystko dokładnie wyrabiamy palcami aż całość zrobi się jednolita. Zawijamy ciasto w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy borówki, które trzeba opłukać i przebrać. Formę do tarty smarujemy tłuszczem (odrobinę), ja dodatkowo posypuję jeszcze bułką tartą.Po godzinie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na grubość 3mm, przenosimy na formę i oblepiamy ją dokładnie. Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem lub obciążamy specjalnymi obciążnikami. Wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20minut (ciasto powinno być lekko zarumienione), po tym czasie na podpieczone ciasto wysypujemy borówki i tak przygotowana forma ląduje z powrotem w piekarniku na 20-25minut.Po tym czasie należy ją tylko lekko schłodzić, pokroić i podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Smacznego! :) 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650