Tekst i zdjęcie: anneagathe - Kuchcik (144)

Krucha tarta z borówkami

Z racji tego, że w mojej lodówce zalegają ostatnio ogromne ilości świeżych borówek amerykańskich, postanowiłam je wykorzystać. Nikt nie narzekał, może

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

masło, 90 g

smalec, 40 g

mąka pszenna, 200 g

mleko 2,0 % , 35 ml

cukier puder, 1 łyżk.

sól, 1 szczypta

żółtka, 1 szt.

borówka, 400 g

Sposób przygotowania:

Do miski przesiewamy mąkę, siekamy tłuszcz i dodajemy resztę składników. Wszystko dokładnie wyrabiamy palcami aż całość zrobi się jednolita. Zawijamy ciasto w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy borówki, które trzeba opłukać i przebrać. Formę do tarty smarujemy tłuszczem (odrobinę), ja dodatkowo posypuję jeszcze bułką tartą.Po godzinie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na grubość 3mm, przenosimy na formę i oblepiamy ją dokładnie. Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem lub obciążamy specjalnymi obciążnikami. Wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20minut (ciasto powinno być lekko zarumienione), po tym czasie na podpieczone ciasto wysypujemy borówki i tak przygotowana forma ląduje z powrotem w piekarniku na 20-25minut.Po tym czasie należy ją tylko lekko schłodzić, pokroić i podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Smacznego! :)