Tekst i zdjęcie: anneagathe - Kuchcik (144) Krucha tarta z borówkamiZ racji tego, że w mojej lodówce zalegają ostatnio ogromne ilości świeżych borówek amerykańskich, postanowiłam je wykorzystać. Nikt nie narzekał, może |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
masło, 90 g
smalec, 40 g
mąka pszenna, 200 g
mleko 2,0 % , 35 ml
cukier puder, 1 łyżk.
sól, 1 szczypta
żółtka, 1 szt.
borówka, 400 g
Do miski przesiewamy mąkę, siekamy tłuszcz i dodajemy resztę składników. Wszystko dokładnie wyrabiamy palcami aż całość zrobi się jednolita. Zawijamy ciasto w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy borówki, które trzeba opłukać i przebrać. Formę do tarty smarujemy tłuszczem (odrobinę), ja dodatkowo posypuję jeszcze bułką tartą.Po godzinie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na grubość 3mm, przenosimy na formę i oblepiamy ją dokładnie. Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem lub obciążamy specjalnymi obciążnikami. Wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20minut (ciasto powinno być lekko zarumienione), po tym czasie na podpieczone ciasto wysypujemy borówki i tak przygotowana forma ląduje z powrotem w piekarniku na 20-25minut.Po tym czasie należy ją tylko lekko schłodzić, pokroić i podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Smacznego! :)