Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

francuskie tobołki z owocami 100_2590.JPG
francuskie tobołki z owocami
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 5
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
anneagatheKuchcik (144)

Francuskie tobołki z owocami

Nic innego jak ciasto francuskie zapieczone z dowolnie wybranymi owocami.

  • Czas przygotowania: do 15 min
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Przekąska
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
Składniki:
  • ciasto francuskie, 1 szt.
  • owoce, 10 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Rozwijamy rulon ciasta na prostej powierzchni, kroimy go w równej wielkości kwadraty (u mnie wyszło 18 sztuk). Owoce myjemy, obieramy ze skórki (jeśli trzeba) kroimy w niezbyt wielkie części (moje brzoskwinie pokroiłam w ósemki). W środek każdego kwadratu układamy po kawałku owocu, łączymy przeciwległe rogi, smarujemy po wierzchu rozmąconym białkiem. Tobołki układamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, zostawiając między nimi dość wolnej przestrzeni. Tak przygotowane wkładamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Ciasteczka powinny być rumiane na wierzchu. Po wyciągnięciu posypujemy cukrem pudrem i gotowe!  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650