Tekst i zdjęcie: anneagathe - Kuchcik (144)

Francuskie tobołki z owocami

Nic innego jak ciasto francuskie zapieczone z dowolnie wybranymi owocami.

Czas przygotowania: do 15 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

ciasto francuskie, 1 szt.

owoce, 10 szt.

Sposób przygotowania:

Rozwijamy rulon ciasta na prostej powierzchni, kroimy go w równej wielkości kwadraty (u mnie wyszło 18 sztuk). Owoce myjemy, obieramy ze skórki (jeśli trzeba) kroimy w niezbyt wielkie części (moje brzoskwinie pokroiłam w ósemki). W środek każdego kwadratu układamy po kawałku owocu, łączymy przeciwległe rogi, smarujemy po wierzchu rozmąconym białkiem. Tobołki układamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, zostawiając między nimi dość wolnej przestrzeni. Tak przygotowane wkładamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Ciasteczka powinny być rumiane na wierzchu. Po wyciągnięciu posypujemy cukrem pudrem i gotowe!