Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Rogaliki drożdżowe z powidłami wiśniowymi rogaliki_drozdzowe_z_powidlem_wisniowym.jpg
Rogaliki drożdżowe z powidłami wiśniowymi
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
klaudiszjaSzef Kuchni (905)

Rogaliki drożdżowe z powidłami wiśniowymi

Można wypełnić jakimkolwiek nadzieniem

  • Czas przygotowania: do 1 godziny
  • Stopień trudności: Średnie
  • Pora dnia: Przekąska
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
Składniki:
  • mąka , 30 dag
  • drożdże, 2.5 dag
  • cukier, 4 łyżk.
  • margaryna, 3 dag
  • jajka, 1 szt.
  • mleko, 2 szkl.
  • dżem, 250 g
  • żółtka, 1 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, kilkoma łyżkami mleka i łyżeczką mąki. Odstawić do wyrośnięcia na kilka minut. W tym czasie podgrzać resztę mleka,rozpuścić w nim resztę cukru i masło. Gdy zaczyn wyrośnie, dodać go wraz z jajkiem i mlekiem maślanym do mąki. Wyrobić dokładnie ciasto na gładką i miękką masę. W razie potrzeby podsypać mąką. Naczynie z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Na podsypanym mąką blacie rozwałkować połowę ciasta na okrągły placek. Radełkiem bądź nożem podzielić go promieniście na 12 części, brzegi posmarować delikatnie żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka bądź wody, i na grubszy koniec nałożyć trochę powideł wiśniowych. Zwinąć rogaliki i układać na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blasze. Z drugą porcją ciasta postąpić tak samo.Gotowe rogaliki posmarować żółtkiem i piec ok. 20 minut w temp. 180˚C na złoty kolor. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650