|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: klaudiszjaSzef Kuchni (905) Rogaliki drożdżowe z powidłami wiśniowymiMożna wypełnić jakimkolwiek nadzieniem
Składniki:
Sposób przygotowaniaMąkę przesiać do miski. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, kilkoma łyżkami mleka i łyżeczką mąki. Odstawić do wyrośnięcia na kilka minut. W tym czasie podgrzać resztę mleka,rozpuścić w nim resztę cukru i masło. Gdy zaczyn wyrośnie, dodać go wraz z jajkiem i mlekiem maślanym do mąki. Wyrobić dokładnie ciasto na gładką i miękką masę. W razie potrzeby podsypać mąką. Naczynie z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Na podsypanym mąką blacie rozwałkować połowę ciasta na okrągły placek. Radełkiem bądź nożem podzielić go promieniście na 12 części, brzegi posmarować delikatnie żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka bądź wody, i na grubszy koniec nałożyć trochę powideł wiśniowych. Zwinąć rogaliki i układać na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blasze. Z drugą porcją ciasta postąpić tak samo.Gotowe rogaliki posmarować żółtkiem i piec ok. 20 minut w temp. 180˚C na złoty kolor. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|