Tekst i zdjęcie: klaudiszja - Szef Kuchni (905) Rogaliki drożdżowe z powidłami wiśniowymiMożna wypełnić jakimkolwiek nadzieniem |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
mąka , 30 dag
drożdże, 2.5 dag
cukier, 4 łyżk.
margaryna, 3 dag
jajka, 1 szt.
mleko, 2 szkl.
dżem, 250 g
żółtka, 1 szt.
Mąkę przesiać do miski. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, kilkoma łyżkami mleka i łyżeczką mąki. Odstawić do wyrośnięcia na kilka minut. W tym czasie podgrzać resztę mleka,rozpuścić w nim resztę cukru i masło. Gdy zaczyn wyrośnie, dodać go wraz z jajkiem i mlekiem maślanym do mąki. Wyrobić dokładnie ciasto na gładką i miękką masę. W razie potrzeby podsypać mąką. Naczynie z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Na podsypanym mąką blacie rozwałkować połowę ciasta na okrągły placek. Radełkiem bądź nożem podzielić go promieniście na 12 części, brzegi posmarować delikatnie żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka bądź wody, i na grubszy koniec nałożyć trochę powideł wiśniowych. Zwinąć rogaliki i układać na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blasze. Z drugą porcją ciasta postąpić tak samo.Gotowe rogaliki posmarować żółtkiem i piec ok. 20 minut w temp. 180˚C na złoty kolor.