Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:








Zapisz jako PDF

Gulasz polsko - węgierski s1752400432.jpg
Gulasz polsko - węgierski
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
klaudiszjaSzef Kuchni (905)

Gulasz polsko - węgierski

Ja wołowinkę zawsze podmieniam wieprzowiną:) łatwiej się ja przyrządzi i je

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Średnie
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: duszone
  • Liczba porcji: trzy
Składniki:
  • polędwica wieprzowa, 1 kg
  • papryka czerwona, 2 szt.
  • pomidor, 4 szt.
  • cebula, 2 szt.
  • ząbek czosnku, 5 szt.
  • papryka ostra, 1 łyżecz.
  • majeranek, 1 łyżecz.
  • kminek, 1 łyżecz.
  • czerwone wino, 250 ml
  • masło, 100 g
  • kostka rosołowa, 0.5 szt.
  • sól, 0 szczypta
  • pieprz, 0 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Mięso czyścimy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę o boku ok. 3 cm. Cebulę obieramy i drobno kroimy, czosnek rozgniatamy lub siekamy. Mięso mieszamy w misce z czosnkiem i cebulą i pozostawiamy na co najmniej godzinę w chłodnym miejscu. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Następnie rozgrzewamy na patelni tłuszcz i obsmażamy mięso wraz z cebulą i czosnkiem na rumiano z wszystkich stron, ciągle mieszając. Dodajemy przyprawy: majeranek, kminek, cząber i paprykę. Zalewamy mięso winem i niedużą ilością wywaru i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Po 30 minutach dodajemy paprykę oraz pomidory i dusimy razem z mięsem tak długo, aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu mieszamy gulasz i jeżeli sos za bardzo odparowuje uzupełniamy go niedużą ilością wywaru. Pod koniec duszenia doprawiamy gulasz solą i pieprzem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 5255
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650