Tekst i zdjęcie: klaudiszja - Szef Kuchni (905)

Gulasz polsko - węgierski

Ja wołowinkę zawsze podmieniam wieprzowiną:) łatwiej się ja przyrządzi i je

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: duszone

Liczba porcji: trzy

Składniki:

polędwica wieprzowa, 1 kg

papryka czerwona, 2 szt.

pomidor, 4 szt.

cebula, 2 szt.

ząbek czosnku, 5 szt.

papryka ostra, 1 łyżecz.

majeranek, 1 łyżecz.

kminek, 1 łyżecz.

czerwone wino, 250 ml

masło, 100 g

kostka rosołowa, 0.5 szt.

sól, 0 szczypta

pieprz, 0 szczypta

Sposób przygotowania:

Mięso czyścimy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę o boku ok. 3 cm. Cebulę obieramy i drobno kroimy, czosnek rozgniatamy lub siekamy. Mięso mieszamy w misce z czosnkiem i cebulą i pozostawiamy na co najmniej godzinę w chłodnym miejscu. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Następnie rozgrzewamy na patelni tłuszcz i obsmażamy mięso wraz z cebulą i czosnkiem na rumiano z wszystkich stron, ciągle mieszając. Dodajemy przyprawy: majeranek, kminek, cząber i paprykę. Zalewamy mięso winem i niedużą ilością wywaru i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Po 30 minutach dodajemy paprykę oraz pomidory i dusimy razem z mięsem tak długo, aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu mieszamy gulasz i jeżeli sos za bardzo odparowuje uzupełniamy go niedużą ilością wywaru. Pod koniec duszenia doprawiamy gulasz solą i pieprzem.