Tekst i zdjęcie: klaudiszja - Szef Kuchni (905) Gulasz polsko - węgierskiJa wołowinkę zawsze podmieniam wieprzowiną:) łatwiej się ja przyrządzi i je |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: duszone
Liczba porcji: trzy
polędwica wieprzowa, 1 kg
papryka czerwona, 2 szt.
pomidor, 4 szt.
cebula, 2 szt.
ząbek czosnku, 5 szt.
papryka ostra, 1 łyżecz.
majeranek, 1 łyżecz.
kminek, 1 łyżecz.
czerwone wino, 250 ml
masło, 100 g
kostka rosołowa, 0.5 szt.
sól, 0 szczypta
pieprz, 0 szczypta
Mięso czyścimy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę o boku ok. 3 cm. Cebulę obieramy i drobno kroimy, czosnek rozgniatamy lub siekamy. Mięso mieszamy w misce z czosnkiem i cebulą i pozostawiamy na co najmniej godzinę w chłodnym miejscu. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Następnie rozgrzewamy na patelni tłuszcz i obsmażamy mięso wraz z cebulą i czosnkiem na rumiano z wszystkich stron, ciągle mieszając. Dodajemy przyprawy: majeranek, kminek, cząber i paprykę. Zalewamy mięso winem i niedużą ilością wywaru i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Po 30 minutach dodajemy paprykę oraz pomidory i dusimy razem z mięsem tak długo, aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu mieszamy gulasz i jeżeli sos za bardzo odparowuje uzupełniamy go niedużą ilością wywaru. Pod koniec duszenia doprawiamy gulasz solą i pieprzem.