|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: klaudiszjaSzef Kuchni (905) Zapiekanka ziemniaczana z seremZiemniaki musza byc dosc cienko pokrojone, wtedy na pewno nie beda twarde.Polecam!
Składniki:
Sposób przygotowaniaZiemniaki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Śmietanę ubijamy i delikatnie mieszamy z przyprawami i roztrzepanym jajkiem. Prostokątną formę smarujemy masłem lub olejem, układamy warstwami ziemniaki i cienkie plasterki żółtego sera. Powtarzamy warstwy, na samej górze układamy plasterki ziemniaków i zalewamy potrawę bitą śmietaną z przyprawami. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 40–50 minut. W podobny sposób możemy przyrządzić zapiekankę, używając zamiast żółtego sera, serków topionych. Jest to jednak, moim zdaniem wariant mniej smaczny. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|