Tekst i zdjęcie: klaudiszja - Szef Kuchni (905)

Zapiekanka ziemniaczana z serem

Ziemniaki musza byc dosc cienko pokrojone, wtedy na pewno nie beda twarde.Polecam!

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: trzy

Składniki:

ziemniak, 1 kg

ser żółty, 250 g

jajka, 1 szt.

śmietana 36%, 250 ml

masło, 1 łyżk.

sól, 0 szczypta

pieprz, 0 szczypta

Sposób przygotowania:

Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Śmietanę ubijamy i delikatnie mieszamy z przyprawami i roztrzepanym jajkiem. Prostokątną formę smarujemy masłem lub olejem, układamy warstwami ziemniaki i cienkie plasterki żółtego sera. Powtarzamy warstwy, na samej górze układamy plasterki ziemniaków i zalewamy potrawę bitą śmietaną z przyprawami. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 40–50 minut. W podobny sposób możemy przyrządzić zapiekankę, używając zamiast żółtego sera, serków topionych. Jest to jednak, moim zdaniem wariant mniej smaczny.