Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Galareta z golonek wieprzowych galaretka z golonki wieprzowej Kaemka.JPG
Galareta z golonek wieprzowych
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KaemkaSrebrny Szef Kuchni (2324)

Galareta z golonek wieprzowych

z 6 średnich golonek

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Średnie
  • Sposób przygotowania: gotowane
  • Liczba porcji: więcej
Składniki:
  • golonka, 6 szt.
  • woda, 3 l
  • sól, 2 łyżecz.
  • mielony pieprz, 1 łyżecz.
  • ziele angielskie ziarnka, 5 szt.
  • tymianek, 1 łyżecz.
  • lubczyk, 1 łyżecz.
  • estragon, 0.5 łyżecz.
  • oregano, 1 łyżecz.
  •  
Sposób przygotowania

Zagotowac wodę, umyć golonki ( 6 średniej wielkości).Golonki włożyc do garnka i zalac woda tak, by lekko je przykryc, dodac przyprawy wg swojego gustu, nie przesadzac z solą, bo będzie problem z zastygnięciem galarety.Gotowac na średnim ogniu pod przykryciem ok 1,5 - 2 godz. aż mięso samo będzie odchodzic od kosci i rozsypywac się, wystudzic.Wyjąc golonki, zdjęc skórę , oddzielic od kości, pokroic na małe kawałki, rozłożyc do misek, Wywar przelac przez drobne sitko. Czystym wywarem zalac mięso. Odstawic do zastygnięcia.Z 6 golonek wchodzi sporo porcji, częśc można zamknąc w słoiki ( słoiki by dobrze zamknęły się należy gotowac ok 20 min).Smacznego. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650