![]() |
Tekst i zdjęcie: Kaemka - Srebrny Szef Kuchni (2324) Galareta z golonek wieprzowychz 6 średnich golonek |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Średnie
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: więcej
golonka, 6 szt.
woda, 3 l
sól, 2 łyżecz.
mielony pieprz, 1 łyżecz.
ziele angielskie ziarnka, 5 szt.
tymianek, 1 łyżecz.
lubczyk, 1 łyżecz.
estragon, 0.5 łyżecz.
oregano, 1 łyżecz.
Zagotowac wodę, umyć golonki ( 6 średniej wielkości).Golonki włożyc do garnka i zalac woda tak, by lekko je przykryc, dodac przyprawy wg swojego gustu, nie przesadzac z solą, bo będzie problem z zastygnięciem galarety.Gotowac na średnim ogniu pod przykryciem ok 1,5 - 2 godz. aż mięso samo będzie odchodzic od kosci i rozsypywac się, wystudzic.Wyjąc golonki, zdjęc skórę , oddzielic od kości, pokroic na małe kawałki, rozłożyc do misek, Wywar przelac przez drobne sitko. Czystym wywarem zalac mięso. Odstawic do zastygnięcia.Z 6 golonek wchodzi sporo porcji, częśc można zamknąc w słoiki ( słoiki by dobrze zamknęły się należy gotowac ok 20 min).Smacznego.