Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Mazurki wielkanocne z wisienkami mazurki wielkanocne Kaemki.JPG
Mazurki wielkanocne z wisienkami
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KaemkaSrebrny Szef Kuchni (2324)

Mazurki wielkanocne z wisienkami

z masą krówkową ( kajmakową)i wisienkami z nalewki

  • Czas przygotowania: do 1 godziny
  • Stopień trudności: Średnie
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
  • na Wielkanoc
Składniki:
  • masa kajmakowa, 40 dag
  • masło, 12 dag
  • woda, 0.5 szkl.
  • wiśnie kandyzowane, 10 dag
  • skórka pomarańczowa, 5 dag
  • czekolada mleczna, 1 szt.
  • jajka, 1 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • cukier, 1 szkl.
  • mąka , 1.5 szkl.
  •  
Sposób przygotowania

Ciasto na spód:makę,masło, 2 łyżki cukru, szczpta cukru,jajko zagnieśc,wyłożyc blaszki nie grubiej niż 1 cm, piec ok 25 min w temp 180 stopni na złoty kolor.Lukier_ 3/4 szklanki cukru wsypac do 1/2 szklanki wody gotowac mieszając na wolnym ogniu aż zgęstnieje,tak by z łyzki sciekał ciągła nitką.Ciasto po wystygnięciu posmarowac gotową masa krówkową ( kajmakową). Rozpuscic czekoladę z łyżka wody, na częsc mazurków.Na pozostałe wylac lukier. Ozdabiac dowolnie: skórkami pomarańczy i wiśniami ( moje są z nalewki)Odstawic do zastygnięcia.Uwaga: lukier szybko krystalizuje się. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650