Tekst i zdjęcie: Kaemka - Srebrny Szef Kuchni (2324)

Mazurki wielkanocne z wisienkami

z masą krówkową ( kajmakową)i wisienkami z nalewki

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Średnie

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

na Wielkanoc

Składniki:

masa kajmakowa, 40 dag

masło, 12 dag

woda, 0.5 szkl.

wiśnie kandyzowane, 10 dag

skórka pomarańczowa, 5 dag

czekolada mleczna, 1 szt.

jajka, 1 szt.

sól, 1 szczypta

cukier, 1 szkl.

mąka , 1.5 szkl.

Sposób przygotowania:

Ciasto na spód:makę,masło, 2 łyżki cukru, szczpta cukru,jajko zagnieśc,wyłożyc blaszki nie grubiej niż 1 cm, piec ok 25 min w temp 180 stopni na złoty kolor.Lukier_ 3/4 szklanki cukru wsypac do 1/2 szklanki wody gotowac mieszając na wolnym ogniu aż zgęstnieje,tak by z łyzki sciekał ciągła nitką.Ciasto po wystygnięciu posmarowac gotową masa krówkową ( kajmakową). Rozpuscic czekoladę z łyżka wody, na częsc mazurków.Na pozostałe wylac lukier. Ozdabiac dowolnie: skórkami pomarańczy i wiśniami ( moje są z nalewki)Odstawic do zastygnięcia.Uwaga: lukier szybko krystalizuje się.