![]() |
Tekst i zdjęcie: Kaemka - Srebrny Szef Kuchni (2324) Mazurki wielkanocne z wisienkamiz masą krówkową ( kajmakową)i wisienkami z nalewki |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Średnie
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
na Wielkanoc
masa kajmakowa, 40 dag
masło, 12 dag
woda, 0.5 szkl.
wiśnie kandyzowane, 10 dag
skórka pomarańczowa, 5 dag
czekolada mleczna, 1 szt.
jajka, 1 szt.
sól, 1 szczypta
cukier, 1 szkl.
mąka , 1.5 szkl.
Ciasto na spód:makę,masło, 2 łyżki cukru, szczpta cukru,jajko zagnieśc,wyłożyc blaszki nie grubiej niż 1 cm, piec ok 25 min w temp 180 stopni na złoty kolor.Lukier_ 3/4 szklanki cukru wsypac do 1/2 szklanki wody gotowac mieszając na wolnym ogniu aż zgęstnieje,tak by z łyzki sciekał ciągła nitką.Ciasto po wystygnięciu posmarowac gotową masa krówkową ( kajmakową). Rozpuscic czekoladę z łyżka wody, na częsc mazurków.Na pozostałe wylac lukier. Ozdabiac dowolnie: skórkami pomarańczy i wiśniami ( moje są z nalewki)Odstawic do zastygnięcia.Uwaga: lukier szybko krystalizuje się.