Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Krem Brulee IMG_2911.jpg
Krem Brulee
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
badziobadMłodszy Kucharz (286)

Krem Brulee

waniliowa pyszność

  • Czas przygotowania: do 1 godziny
  • Stopień trudności: Średnie
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: cztery
Składniki:
  • cukier brązowy, 4 łyżecz.
  • cukier, 80 g
  • żółtka, 6 szt.
  • wanilia w laskach, 1 szt.
  • śmietana 36%, 400 ml
  •  
Sposób przygotowania

W rondelku powoli zagotowujemy śmietankę z cukrem (1/3 szklanki) i wyłuskanymi ziarenkami z laski wanilii. ----- Gdy zacznie się gotować na brzegach, zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. (w trakcie podgrzewania mieszamy co chwilę) ----- Żółtka ubijamy. ----- Dolewamy żółtka do lekko schłodzonej śmietany z cukrem, po łyżce, za każdym razem mieszając. (ma powstać gładki, sztywny krem) -----Napełniamy foremki, wlewając krem przez sitko. (ta ilość starcza na 4 foremki widoczne na zdjęciu) -----Wstawiamy na 50 minut do piekarnika, nagrzanego do 100 stopni. -----Ostudzony krem schładzamy w lodówce przez kilka godzin. ----- Krem posypujemy 1 łyżką brązowego cukru (może być także biały) i karmelizujemy, aby cukier się rozpuścił i lekko zarumienił. ----- Po karmelizacji cukru wkładamu Brulee ponownie do lodówki doc zasu jego degustacji. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650