![]() |
Tekst i zdjęcie: badziobad - Młodszy Kucharz (286) Krem Bruleewaniliowa pyszność |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Średnie
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: cztery
cukier brązowy, 4 łyżecz.
cukier, 80 g
żółtka, 6 szt.
wanilia w laskach, 1 szt.
śmietana 36%, 400 ml
W rondelku powoli zagotowujemy śmietankę z cukrem (1/3 szklanki) i wyłuskanymi ziarenkami z laski wanilii. ----- Gdy zacznie się gotować na brzegach, zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. (w trakcie podgrzewania mieszamy co chwilę) ----- Żółtka ubijamy. ----- Dolewamy żółtka do lekko schłodzonej śmietany z cukrem, po łyżce, za każdym razem mieszając. (ma powstać gładki, sztywny krem) -----Napełniamy foremki, wlewając krem przez sitko. (ta ilość starcza na 4 foremki widoczne na zdjęciu) -----Wstawiamy na 50 minut do piekarnika, nagrzanego do 100 stopni. -----Ostudzony krem schładzamy w lodówce przez kilka godzin. ----- Krem posypujemy 1 łyżką brązowego cukru (może być także biały) i karmelizujemy, aby cukier się rozpuścił i lekko zarumienił. ----- Po karmelizacji cukru wkładamu Brulee ponownie do lodówki doc zasu jego degustacji.