|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: KutakNaOtroZłoty Szef Kuchni (4246) Paszteciki z warzywamiŚwietnie sprawdzają się na imprezach, sprawdziły się w Andrzejki
Składniki:
Sposób przygotowaniaCebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na najlepiej pikantnej oliwie. Bierzemy 1 opakowanie mrożonych warzyw - jakie nam pasują i dodajemy do cebuli, dumy do miękkości i posypujemy ziołami prowansalskimi, bazylią i chili jeżeli nie używaliśmy wcześniej pikantnej oliwy (paszteciki powinny być lekko pikantne ale bez przesady). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli się spieszymy - kupujemy gotowe ciasto francuskie w rolce. Z jednego prostokątnego ciasta wykrajamy średniej wielkości prostokąty. Na jedną część wykładamy schłodzony farsz tak aby boki pozostały suche i zalepiamy drugą stroną ciasta, dociskając boki. Tak robimy z resztą pasztecików. Bierzemy blachę i kładziemy na niech pergamin - na nie kładziemy paszteciki i smarujemy rozmąconym z wodą żółtkiem. Posypujemy jakimi chcemy przyprawami. Wkładamy na 30 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Paszteciki można zrobić na różne sposoby i z różnymi farszami wystarczy trochę fantazji :) a na imprezy są niezastąpione. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|