Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246) Paszteciki z warzywamiŚwietnie sprawdzają się na imprezach, sprawdziły się w Andrzejki |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
oliwa, 2 łyżk.
przyprawy, 1 szczypta
cebula, 1 szt.
letnia woda, 1 łyżk.
żółtka, 1 szt.
warzywa mrożone, 1 szt.
ciasto francuskie, 1 szt.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na najlepiej pikantnej oliwie. Bierzemy 1 opakowanie mrożonych warzyw - jakie nam pasują i dodajemy do cebuli, dumy do miękkości i posypujemy ziołami prowansalskimi, bazylią i chili jeżeli nie używaliśmy wcześniej pikantnej oliwy (paszteciki powinny być lekko pikantne ale bez przesady). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli się spieszymy - kupujemy gotowe ciasto francuskie w rolce. Z jednego prostokątnego ciasta wykrajamy średniej wielkości prostokąty. Na jedną część wykładamy schłodzony farsz tak aby boki pozostały suche i zalepiamy drugą stroną ciasta, dociskając boki. Tak robimy z resztą pasztecików. Bierzemy blachę i kładziemy na niech pergamin - na nie kładziemy paszteciki i smarujemy rozmąconym z wodą żółtkiem. Posypujemy jakimi chcemy przyprawami. Wkładamy na 30 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Paszteciki można zrobić na różne sposoby i z różnymi farszami wystarczy trochę fantazji :) a na imprezy są niezastąpione.