Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

wieniec słonecznikowy wieniec_slone.jpg
wieniec słonecznikowy
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
mandragora26Kuchcik (65)

Wieniec słonecznikowy

Smaczny chleb, z miękką apetyczna skórką. Ziarno słonecznika i oliwa dają mu dodatkowego charakteru. Ładnie się prezentuje na stole, jako uzupełnienie

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • sól, 1 łyżk.
  • drożdże, 1 łyżecz.
  • miód, 1 łyżk.
  • oliwa, 1 łyżk.
  • słonecznik, 100 g
  • woda, 200 g
  • mąka żytnia, 100 g
  • zakwas, 150 g
  • mąka pszenna, 300 g
  •  
Sposób przygotowania

Ziarna słonecznika uprażyć na patelni.Mąkę wymieszać z wodą – odstawić na 20 minut. Wymieszać zakwas, miód i drożdże, dodać do mieszaniny mąki, na końcu dodać sól.Wyrabiać 10-15 sekund – odstawić na 10 minut.Dodać oliwę, wyrabiać krotko – odstawić na 10 minut.Dodać ziarno słonecznika, krotko wyrobić – odstawić na 1 godzinę w misce wysmarowanej oliwa.Wyjąć z miski krótko wyrobić, uformować kule. Dać odpocząć parę minut. Następnie w kuli ciasta zrobić zagłębienie. Najlepiej robi się je za pomocą własnego łokcia. Tak to podobno formują zawodowi piekarze. Żeby otwór nie zasklepił się w trakcie wyrastania, można go zabezpieczyć zrolowaną ścierką wysypana mąką. Całość ułożyć na blasze wyłożonej papierem, bądź wysypanej mąką desce (jeśli mamy zamiar piec chleba na kamieniu). Odstawić do wyrośnięcia.Mój chleb wyrastał 3,5 godziny. Przed włożeniem do piekarnika naciąć dowolnie. Piekarnik podgrzać do temperatury 230°C, piec około 10 min, zredukować temperaturę do 210°C i piec jeszcze ok. 20 min do zbrązowienia skorki.Często piekę ten chleb w zwykłych "keksówkach" napełniając foremki do 1/2 ich wysokości.Dobrze jest w czasie pieczenie spryskiwać wierzch chleba woda. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650