Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Sorbet Earl Grey sorbetearlgrey.jpg
Sorbet Earl Grey
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 5
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
CzarnaHerbataKuchcik (115)

Sorbet Earl Grey

Pyszne lody z nutą herbaty.

  • Czas przygotowania: do 30 min
  • Stopień trudności: Trudne
  • Pora dnia: Przekąska
  • Liczba porcji: dwie
Składniki:
  • cytryna, 1 szt.
  • cukier, 18.5 dag
  • białka, 2 szt.
  • białe wino, 20 ml
  • mięta pieprzowa, 1 szczypta
  • herbata, 4 łyżecz.
  • woda, 150 ml
  •  
Sposób przygotowania

Zaparzyć herbatę (np. liściastą Irving Earl Grey Royal)i po zaparzeniu (ok. 5 min) przelać do miski. Dodać parę kawałków cytrynowej skórki i parę listków mięty (wg smaku). Dodać cukier, zamieszać do rozpuszczenia cukru. Odstawić do wystygnięcia, po czym wlać wino. Przelać do naczynia do lodów, zamknąć, uszczelnić i zamrażać 1-1,5 godziny aż do uzyskania lodowej papki. W mikserze wymieszać sorbet z połamanymi lodowymi kostkami. W osobnej misce ubić na sztywno białka, wlać sorbet do miksera i ucierać, aż do uzyskania jednolitej masy. Gotową mieszankę zamrozić (ok. 1 godz.) i ponownie przelać do miksera, krótko wymieszać, przelać do miski i zamrażać do zupełnego stwardnienia. Przygotować watę cukrową. Wymieszać cukier z wodą w rondelku i podgrzewać powoli, aż się cukier rozpuści, a następnie doprowadzić do wrzenia i szybko gotować bez mieszania, aż syrop osiągnie 150C. Używając dwóch dużych widelców, szybko nabierać gęstniejący syrop, wyciągać nici cukrowe, zawieszając je na drewnianej łyżce. Przygotowana watę cukrową wstawić do chłodziarki i chłodzić przez 6 godzin. Nakładać zamrożony sorbet łyżką na półmisek i udekorować cukrową watą. Można tez podawać sorbet z delikatnymi wafelkami. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650