Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Cytrynówka korzenna 20100901032.jpg
Cytrynówka korzenna
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KutakNaOtroZłoty Szef Kuchni (4246)

Cytrynówka korzenna

Trochę ciekawsza odmiana cytrynówki

  • Czas przygotowania: do 30 min
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Liczba porcji: więcej
Składniki:
  • wódka , 5 szkl.
  • spirytus, 1 szkl.
  • cynamon laska, 0.5 szt.
  • kardamon cały, 5 szt.
  • woda, 1 szkl.
  • cukier, 1 szkl.
  • kardamon mielony , 1 łyżecz.
  • goździki mielone, 1 łyżecz.
  • cytryna, 6 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Z wody i cukru robimy syrop. Dodajemy mielone goździki i kardamon i gotujemy na wolnym ogniu około 10 min. Zostawiamy do ostudzenia. W międzyczasie cytryny parzymy i szorujemy. Kroimy na cienkie plastry i wyjmujemy pestki. Wrzucamy do słoja, dodajemy kardamon w ziarenkach i korę cynamonu. Mieszamy spirytus z wódką i zalewamy cytryny, dodajemy ostudzony syrop i mieszamy aby płyny się połączyły. Bardzo szczelnie zamykamy, żeby alkohol nie wyparował. Odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na 5-6 tygodni. Po tym czasie odciskamy owoce i przefitrowujemy nalewkę do butelek. Odstawiamy na kilka miesięcy.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650