|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: KutakNaOtroZłoty Szef Kuchni (4246) Cytrynówka korzennaTrochę ciekawsza odmiana cytrynówki
Składniki:
Sposób przygotowaniaZ wody i cukru robimy syrop. Dodajemy mielone goździki i kardamon i gotujemy na wolnym ogniu około 10 min. Zostawiamy do ostudzenia. W międzyczasie cytryny parzymy i szorujemy. Kroimy na cienkie plastry i wyjmujemy pestki. Wrzucamy do słoja, dodajemy kardamon w ziarenkach i korę cynamonu. Mieszamy spirytus z wódką i zalewamy cytryny, dodajemy ostudzony syrop i mieszamy aby płyny się połączyły. Bardzo szczelnie zamykamy, żeby alkohol nie wyparował. Odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na 5-6 tygodni. Po tym czasie odciskamy owoce i przefitrowujemy nalewkę do butelek. Odstawiamy na kilka miesięcy. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|