Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246) Cytrynówka korzennaTrochę ciekawsza odmiana cytrynówki |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Liczba porcji: więcej
wódka , 5 szkl.
spirytus, 1 szkl.
cynamon laska, 0.5 szt.
kardamon cały, 5 szt.
woda, 1 szkl.
cukier, 1 szkl.
kardamon mielony , 1 łyżecz.
goździki mielone, 1 łyżecz.
cytryna, 6 szt.
Z wody i cukru robimy syrop. Dodajemy mielone goździki i kardamon i gotujemy na wolnym ogniu około 10 min. Zostawiamy do ostudzenia. W międzyczasie cytryny parzymy i szorujemy. Kroimy na cienkie plastry i wyjmujemy pestki. Wrzucamy do słoja, dodajemy kardamon w ziarenkach i korę cynamonu. Mieszamy spirytus z wódką i zalewamy cytryny, dodajemy ostudzony syrop i mieszamy aby płyny się połączyły. Bardzo szczelnie zamykamy, żeby alkohol nie wyparował. Odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na 5-6 tygodni. Po tym czasie odciskamy owoce i przefitrowujemy nalewkę do butelek. Odstawiamy na kilka miesięcy.