Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Chleb na zakwasie chleb na zakwasie.JPG
Chleb na zakwasie
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 5
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KaemkaSrebrny Szef Kuchni (2324)

Chleb na zakwasie

Na dwie długie i wąskie blaszki, z nasionami słonecznika lub lnu

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
Składniki:
  • sól, 3 łyżecz.
  • nasiona słonecznika, 1 szkl.
  • woda, 6 szkl.
  • zakwas, 0.5 szkl.
  • płatki owsiane, 1 szkl.
  • mąka pszenna razowa, 80 dag
  • mąka żytnia, 70 dag
  •  
Sposób przygotowania

Mąki+ płatki owsiane +woda ( 6-7 szklanek) wymieszac z zakwasem, odstawic na noc. Rano odebrac pół szklanki zakwasu i w zamkniętym słoiczku odstawic do lodówki do nastepnego chleba.Rano dodac ziarna ( słonecznik , len - tak do 1,5 szklanki ) i sól. Przełożyc do dwóch wysmarowanych blaszek( wąskich i długich) i piec ok 1,5 godz w 180 stopniach.Po wystudzeniu mozna posmarowac wierzch oliwą.SmacznegoNa zdjęciu chleb jest z ziarnami lnu. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650