|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: KutakNaOtroZłoty Szef Kuchni (4246) Szaszłyki z indykiem w boczku i paprykąPyszne danie na grilla lub przekąskę - na pewno nie zostaną ;)
Składniki:
Sposób przygotowaniaSzpatki do szaszłyków wkładamy do płaskiego naczynia i zalewamy wodą aby trochę nasiąknęły. Indyk - najlepiej udziec z indyka - kroimy w kostkę wielkości mniej więcej 2x2cm (nie musimy być dokładni - jak nam wyjdzie). Zalewamy marynatą: oliwą, sokiem i skórką startą z cytryny, ziołami i czosnkiem - macerujemy i odstawiamy. Boczek wędzony możemy kupić od razu pokrojony w cieniutkie plastry - albo możemy pokroić sami - ważne żeby były plastry były cienkie. Paprykę - najlepiej różnokolorową - kroimy w kostkę nieco większą niż indyka. Teraz zabieramy się do nadziewania szpatułek. Każdy kawałek indyka zawijamy w plaster boczku - tak robimy aż do wyczerpania składników. Nadziewamy na zmianę indyka w boczku, paprykę (za każdym razem w innym kolorze) aż składniki nam się skończą. Pieczemy na rozgrzanym grillu 10 min obracając w trakcie kilka razy. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|