Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Szaszłyki z indykiem w boczku i papryką 20100615015.jpg
Szaszłyki z indykiem w boczku i papryką
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 2
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KutakNaOtroZłoty Szef Kuchni (4246)

Szaszłyki z indykiem w boczku i papryką

Pyszne danie na grilla lub przekąskę - na pewno nie zostaną ;)

  • Czas przygotowania: do 15 min
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Przekąska
  • Sposób przygotowania: grillowane
  • Liczba porcji: cztery
  • idealne dla dzieci
  • na grilla
Składniki:
  • papryka, 3 szt.
  • ząbek czosnku, 2 szt.
  • szałwia, 1 łyżecz.
  • oliwa z oliwek, 2 łyżk.
  • skórka cytrynowa, 1 łyżecz.
  • sok z cytryny, 1 łyżk.
  • tymianek, 2 łyżecz.
  • boczek wędzony, 25 dag
  • indyk , 0.5 kg
  •  
Sposób przygotowania

Szpatki do szaszłyków wkładamy do płaskiego naczynia i zalewamy wodą aby trochę nasiąknęły. Indyk - najlepiej udziec z indyka - kroimy w kostkę wielkości mniej więcej 2x2cm (nie musimy być dokładni - jak nam wyjdzie). Zalewamy marynatą: oliwą, sokiem i skórką startą z cytryny, ziołami i czosnkiem - macerujemy i odstawiamy. Boczek wędzony możemy kupić od razu pokrojony w cieniutkie plastry - albo możemy pokroić sami - ważne żeby były plastry były cienkie. Paprykę - najlepiej różnokolorową - kroimy w kostkę nieco większą niż indyka. Teraz zabieramy się do nadziewania szpatułek. Każdy kawałek indyka zawijamy w plaster boczku - tak robimy aż do wyczerpania składników. Nadziewamy na zmianę indyka w boczku, paprykę (za każdym razem w innym kolorze) aż składniki nam się skończą. Pieczemy na rozgrzanym grillu 10 min obracając w trakcie kilka razy.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650