Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246) Szaszłyki z indykiem w boczku i paprykąPyszne danie na grilla lub przekąskę - na pewno nie zostaną ;) |
Czas przygotowania: do 15 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: grillowane
Liczba porcji: cztery
idealne dla dzieci
na grilla
papryka, 3 szt.
ząbek czosnku, 2 szt.
szałwia, 1 łyżecz.
oliwa z oliwek, 2 łyżk.
skórka cytrynowa, 1 łyżecz.
sok z cytryny, 1 łyżk.
tymianek, 2 łyżecz.
boczek wędzony, 25 dag
indyk , 0.5 kg
Szpatki do szaszłyków wkładamy do płaskiego naczynia i zalewamy wodą aby trochę nasiąknęły. Indyk - najlepiej udziec z indyka - kroimy w kostkę wielkości mniej więcej 2x2cm (nie musimy być dokładni - jak nam wyjdzie). Zalewamy marynatą: oliwą, sokiem i skórką startą z cytryny, ziołami i czosnkiem - macerujemy i odstawiamy. Boczek wędzony możemy kupić od razu pokrojony w cieniutkie plastry - albo możemy pokroić sami - ważne żeby były plastry były cienkie. Paprykę - najlepiej różnokolorową - kroimy w kostkę nieco większą niż indyka. Teraz zabieramy się do nadziewania szpatułek. Każdy kawałek indyka zawijamy w plaster boczku - tak robimy aż do wyczerpania składników. Nadziewamy na zmianę indyka w boczku, paprykę (za każdym razem w innym kolorze) aż składniki nam się skończą. Pieczemy na rozgrzanym grillu 10 min obracając w trakcie kilka razy.