Tekst i zdjęcie: Kaemka - Srebrny Szef Kuchni (2324)

Tarta szpinakowa

Smaczna

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Łatwe

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

szpinak , 50 dag

mąka , 25 dag

masło, 10 dag

jajka, 5 szt.

Śmietana 18% , 250 ml

cebula, 2 szt.

czosnek, 1 łyżk.

sól kuchenna, 1 łyżecz.

mielony pieprz, 1 łyżecz.

gałka muszkatołowa, 1 szt.

ser żółty, 10 dag

Sposób przygotowania:

Spód:zagnieśc ciasto z mąki,masła,1 zółtka,2 łyżek śmietany, szczypty soli. Włożyc do lodówki na 30 min, potem rozłożyc na dnie dużej blaszki i piec ok 30 min. w temp.220 stopni.Szpinak do tarty: zeszklic w oleju na patelni cebulę pokrojoną w kostkę,rozgrzac mrozony szpinak, dodac cebulę, tarty żółty ser, jajka, śmietanę, startą gałkę muszkatołową, zgniecione 2 lub 3 ząbki czosnku, sól ,pieprz do smaku, podgotowac w garnku mieszając aż połączą się wszystkie składniki. Wylac na podpieczone ciasto i razem piec ok 35 min. w 180 stopniach.Smacznego