Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
TrinNnitySzef Kuchni (1150)

Parówki z mięsa króliczego

Coś dla wielbicieli mięsa króliczego

Składniki:
  • królik , 3500 g
  • wieprzowina , 1500 g
  • jajka, 2 szt.
  • sól spożywcza, 220 g
  • saletra, 5 g
  • cukier, 50 g
  • pieprz, 1 łyżecz.
  • kardamon, 1 łyżecz.
  • jelito grube wieprzowe, 3 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Mięso królicze i wieprzowinę pokrajać w kawałki, wyżyłować, wymieszać dokładnie z solą i saletrą i przenieść w chłodne miejsce. Po upływie 24 godz. przepuścić mięso 3 razy przez maszynkę, zakładając za każdym razem drobniejsze sitko. Zmielone mięso dokładnie wyrobić, dodając stopniowo tyle wody, ile zdoła ono wchłonąć. Do masy mięsnej dodać do smaku starannie rozdrobnione przyprawy i znowu wyrabiać, aż do otrzymania jednolitej gładkiej masy. Napełniać jelita ścisło, ale ostrożnie, aby nie pękły, przekręcając co 10 cm. Po napełnieniu powiesić parówki w wędzarni i opiekać w dymie gorącym lub wędzić w dymie ciepłym, Uwędzone parówki wrzucić na kilka minut do wrzącej wody (nie gotować), wyjąć, ostudzić i wynieść do spiżarni. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650