Tekst i zdjęcie: TrinNnity - Szef Kuchni (1150) Parówki z mięsa króliczegoCoś dla wielbicieli mięsa króliczego |
królik , 3500 g
wieprzowina , 1500 g
jajka, 2 szt.
sól spożywcza, 220 g
saletra, 5 g
cukier, 50 g
pieprz, 1 łyżecz.
kardamon, 1 łyżecz.
jelito grube wieprzowe, 3 szt.
Mięso królicze i wieprzowinę pokrajać w kawałki, wyżyłować, wymieszać dokładnie z solą i saletrą i przenieść w chłodne miejsce. Po upływie 24 godz. przepuścić mięso 3 razy przez maszynkę, zakładając za każdym razem drobniejsze sitko. Zmielone mięso dokładnie wyrobić, dodając stopniowo tyle wody, ile zdoła ono wchłonąć. Do masy mięsnej dodać do smaku starannie rozdrobnione przyprawy i znowu wyrabiać, aż do otrzymania jednolitej gładkiej masy. Napełniać jelita ścisło, ale ostrożnie, aby nie pękły, przekręcając co 10 cm. Po napełnieniu powiesić parówki w wędzarni i opiekać w dymie gorącym lub wędzić w dymie ciepłym, Uwędzone parówki wrzucić na kilka minut do wrzącej wody (nie gotować), wyjąć, ostudzić i wynieść do spiżarni.