Tekst i zdjęcie: TrinNnity - Szef Kuchni (1150)

Parówki z mięsa króliczego

Coś dla wielbicieli mięsa króliczego

Składniki:

królik , 3500 g

wieprzowina , 1500 g

jajka, 2 szt.

sól spożywcza, 220 g

saletra, 5 g

cukier, 50 g

pieprz, 1 łyżecz.

kardamon, 1 łyżecz.

jelito grube wieprzowe, 3 szt.

Sposób przygotowania:

Mięso królicze i wieprzowinę pokrajać w kawałki, wyżyłować, wymieszać dokładnie z solą i saletrą i przenieść w chłodne miejsce. Po upływie 24 godz. przepuścić mięso 3 razy przez maszynkę, zakładając za każdym razem drobniejsze sitko. Zmielone mięso dokładnie wyrobić, dodając stopniowo tyle wody, ile zdoła ono wchłonąć. Do masy mięsnej dodać do smaku starannie rozdrobnione przyprawy i znowu wyrabiać, aż do otrzymania jednolitej gładkiej masy. Napełniać jelita ścisło, ale ostrożnie, aby nie pękły, przekręcając co 10 cm. Po napełnieniu powiesić parówki w wędzarni i opiekać w dymie gorącym lub wędzić w dymie ciepłym, Uwędzone parówki wrzucić na kilka minut do wrzącej wody (nie gotować), wyjąć, ostudzić i wynieść do spiżarni.