Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
TrinNnitySzef Kuchni (1150)

Rolada wieprzowa

Jedna ze smaczniejszych rolad

Składniki:
  • wieprzowina , 2 kg
  • słonina, 500 g
  • szynka wędzona, 500 g
  • cebula, 2 szt.
  • czosnek, 2 szt.
  • pieprz, 5 g
  • sól spożywcza, 5 g
  • majeranek, 5 g
  • ziele angielskie, 5 g
  • liście laurowe, 5 g
  • żołądek, 1 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Wieprzowinę, słoninę i szynkę pokrajać w paski, z uszu wyciąć grube chrząstki, resztę drobno pokrajać. Cebule drobno posiekać, czosnek utrzeć. Wszystkie składniki razem z przyprawami dobrze wymieszać i włożyć do żołądka. Otwory w żołądku zawiązać albo zaszyć, włożyć roladę do wody zakwaszonej octem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i gotować 2 godz. licząc od chwili zawrzenia wody. Roladę wyjąć, ułożyć na desce, nakryć drugą deską obciążoną kamieniem i wynieść w chłodne miejsce na 24 godz. Przechowywać ją można 2 tygodnie (w czasie zimy), najlepiej owiniętą płótnem zwilżonym octem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650