Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
TrinNnitySzef Kuchni (1150)

Mięso solone na sucho

Można je używać do potraw albo wędzić.

Składniki:
  • mięso, 10 kg
  • sól spożywcza, 350 g
  • saletra, 30 g
  •  
Sposób przygotowania

Mieszanką soli i saletry natrzeć mocno ze wszystkich stron kawałki mięsa, ułożyć bardzo ciasno warstwami w garnku, na którego dno nasypać soli. Po czterech dniach kawałki mięsa przełożyć z wierzchu na spód i odwrotnie. Ostatnią górną warstwę posypać mieszaniną soli i saletry. Tak zasolone mięso można przechowywać do 6 mieś. w temperaturze 6—8°C. Przed użyciem mięso wymoczyć i suszyć 24 godz. na powietrzu. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650