Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
TrinNnitySzef Kuchni (1150)

Żeberka wędzone

Bardzo stary, oryginalny przepis mojej babci.

Składniki:
  • ziele angielskie, 5 g
  • pieprz, 5 g
  • gałka muszkatołowa, 5 g
  • sól spożywcza, 500 g
  • żeberka, 5 kg
  •  
Sposób przygotowania

Żeberka pociąć na kawałki. Zmieszać sól z miałko zmielonymi korzeniami (pieprz, ziele angielskie, liście laurowe) i mieszaniną tą dobrze natrzeć żeberka. Włożyć je następnie do oczyszczonego i osolonego żołądka wieprzowego. Żołądek zaszyć, posolić z wierzchu i zostawić na 5 dni. Następnie zawiesić żołądek w przewiewnym miejscu, aby obsechł, i wędzić 4 dni w zimnym dymie. Żeberka wędzone używać na smak do zupy szczawiowej, grochowej, kapuśniaku i barszczu. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650