Tekst i zdjęcie: TrinNnity - Szef Kuchni (1150) Żeberka wędzoneBardzo stary, oryginalny przepis mojej babci. |
ziele angielskie, 5 g
pieprz, 5 g
gałka muszkatołowa, 5 g
sól spożywcza, 500 g
żeberka, 5 kg
Żeberka pociąć na kawałki. Zmieszać sól z miałko zmielonymi korzeniami (pieprz, ziele angielskie, liście laurowe) i mieszaniną tą dobrze natrzeć żeberka. Włożyć je następnie do oczyszczonego i osolonego żołądka wieprzowego. Żołądek zaszyć, posolić z wierzchu i zostawić na 5 dni. Następnie zawiesić żołądek w przewiewnym miejscu, aby obsechł, i wędzić 4 dni w zimnym dymie. Żeberka wędzone używać na smak do zupy szczawiowej, grochowej, kapuśniaku i barszczu.