Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
TrinNnitySzef Kuchni (1150)

Polędwica wieprzowa wędzona (kresowa)

Powiem szczerze, że potrawa dla ludzi z wolnym czasem

Składniki:
  • wieprzowina , 1 szt.
  • krew wieprzowa, 1 l
  • sól spożywcza, 10 g
  • saletra, 10 g
  • kminek, 10 g
  • pieprz, 10 g
  • majeranek, 5 g
  • ziele angielskie ziarnka, 5 g
  •  
Sposób przygotowania

Oddzielić schab zaraz po uboju świni, usunąć kości i włożyć do naczynia z krwią wieprzową. Po dwóch dniach mięso wyjąć, bardzo starannie wytrzeć z krwi, natrzeć mieszaniną soli, saletryprzypraw {patrz szynka wędzona po litewsku). Ułożyć w drewnianym naczyniu, przysypać tą samą mieszaniną, nakryć denkiem obciążyć kamieniem. Po dwóch dniach przetrzymania w ciepłym, umieszczeniu przełożyć kawałki z dna na wierzch i odwrotnie, wynieść na 10 dni w zimne miejsce. Po ich upływie polędwicę wytrzeć do sucha, włożyć w odpowiedniej grubości jelita. obsuszać 6 godz. na powietrzu i wędzić 14 dni w zimnym dymie. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 5255
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650