Tekst i zdjęcie: TrinNnity - Szef Kuchni (1150) Polędwica wieprzowa wędzona (kresowa)Powiem szczerze, że potrawa dla ludzi z wolnym czasem |
wieprzowina , 1 szt.
krew wieprzowa, 1 l
sól spożywcza, 10 g
saletra, 10 g
kminek, 10 g
pieprz, 10 g
majeranek, 5 g
ziele angielskie ziarnka, 5 g
Oddzielić schab zaraz po uboju świni, usunąć kości i włożyć do naczynia z krwią wieprzową. Po dwóch dniach mięso wyjąć, bardzo starannie wytrzeć z krwi, natrzeć mieszaniną soli, saletryprzypraw {patrz szynka wędzona po litewsku). Ułożyć w drewnianym naczyniu, przysypać tą samą mieszaniną, nakryć denkiem obciążyć kamieniem. Po dwóch dniach przetrzymania w ciepłym, umieszczeniu przełożyć kawałki z dna na wierzch i odwrotnie, wynieść na 10 dni w zimne miejsce. Po ich upływie polędwicę wytrzeć do sucha, włożyć w odpowiedniej grubości jelita. obsuszać 6 godz. na powietrzu i wędzić 14 dni w zimnym dymie.