Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
rafik80Srebrny Szef Kuchni (2006)

Tort owocowy

Na letnie popołudnia

  • Liczba porcji: więcej
Składniki:
  • mąka , 0.4 kg
  • cukier puder, 24 dag
  • jajka, 4 szt.
  • margaryna, 0.2 kg
  • owoce, 0.5 kg
  • proszek do pieczenia, 1 łyżecz.
  •  
Sposób przygotowania

Do mąki dodać proszek do pieczenia i wymieszać, następnie dodać masło i posiekać. Dodać cukier i jaja i lekko zagnieść; ciasto powinno być gładkie. Podzielić ciasto na 2 nierówne części: większą część ciasta rozłożyć na dnie i bokach formy. Grubość warstwy ciasta powinna wynosić ok. l cm. Na cieście ułożyć umyte i dobrze osaczone owoce (duże owoce, np. jabłka pokroić na części, z owoców pestkowych wyjąć pestki) i posypać tartą bułką. Pozostałą część ciasta zagęścić mąką przez obfite podsypywanie w czasie wyrabiania. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, aby można je było zetrzeć na tarce o dużych otworach. Starte ciasto sypie się na owoce przykrywając je dokładnie. Gotowy tort wstawić do piekarnika na ok. 40 min. Podawać na gorąco posypany cukrem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650