Tekst i zdjęcie: rafik80 - Srebrny Szef Kuchni (2006) Tort owocowyNa letnie popołudnia |
Liczba porcji: więcej
mąka , 0.4 kg
cukier puder, 24 dag
jajka, 4 szt.
margaryna, 0.2 kg
owoce, 0.5 kg
proszek do pieczenia, 1 łyżecz.
Do mąki dodać proszek do pieczenia i wymieszać, następnie dodać masło i posiekać. Dodać cukier i jaja i lekko zagnieść; ciasto powinno być gładkie. Podzielić ciasto na 2 nierówne części: większą część ciasta rozłożyć na dnie i bokach formy. Grubość warstwy ciasta powinna wynosić ok. l cm. Na cieście ułożyć umyte i dobrze osaczone owoce (duże owoce, np. jabłka pokroić na części, z owoców pestkowych wyjąć pestki) i posypać tartą bułką. Pozostałą część ciasta zagęścić mąką przez obfite podsypywanie w czasie wyrabiania. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, aby można je było zetrzeć na tarce o dużych otworach. Starte ciasto sypie się na owoce przykrywając je dokładnie. Gotowy tort wstawić do piekarnika na ok. 40 min. Podawać na gorąco posypany cukrem.