Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Pierożki rybne pierogi z rybą.jpg
Pierożki rybne
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KutakNaOtroZłoty Szef Kuchni (4246)

Pierożki rybne

Jeśli nigdy nie jedliście pierogów z rybą to naprawdę warto!

  • Czas przygotowania: do 1 godziny
  • Stopień trudności: Średnie
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: gotowane
  • Liczba porcji: cztery
Składniki:
  • filet rybny, 115 g
  • mąka , 175 g
  • jajka, 2 szt.
  • skórka cytrynowa, 1 szt.
  • ząbek czosnku, 1 szt.
  • chilli, 1 szt.
  • natka pietruszki, 3 łyżk.
  • śmietana 36%, 2 łyżk.
  • pomidor, 2 szt.
  • oliwa z oliwek, 3 łyżk.
  • sok z cytryny, 1 łyżk.
  • pieprz czarny, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Mąkę połączyć z jajkami, dodać 0,5 łyżeczki soli. Miksować aż składniki się połączą. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i wygniatać 2-3 minuty. Zawinąć w przeźroczystą folię i wstawić do lodówki na 20 minut. Do robota wrzucić pokrojone w kostkę filety, dodać skórkę z jednej cytryny, czosnek, pokrojoną drobno papryczkę chili (bez pestek) oraz natkę pietruszki. Wlać śmietankę i doprawić solą i pieprzem - zmiksować. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować cienki placek. Z ciasta wykroić krążki i nakładać na nie farsz rybny. Zlepić brzegi. W garnku zagotować wodą i gotować pierożki 2-3 minuty aż wypłyną na powierzchnię. W oryginalnym przepisie pierożki są podawane z sosem pomidorowym, który bardzo do nich pasuje. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, wyjąć pestki i miąż - pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z oliwą i odrobiną soku z cytryny, doprawić do smaku. Pierożki polać sosem pomidorowym.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650