|
|||||||||||||||||
Składniki:
Sposób przygotowaniaMłode, białe, świeże kalafiory zblanżerować, to jest oczyszczone włożyć w zimną wodę i postawić z rondlem na ogniu prawie do zagotowania. Odlać wodą, nalać drugą ciepłą, włożyć trochę masła, soli, łyżką cukru, stosując to wszystko do ilości kalafiorów. Zagotować, żeby były miękkie, a wtedy wybrać z wody, niech na przetaku ostygną. Rozebrać, gdy będą już zimne — na cząstki, czyli drobne kwiatki. Głąbki zaś pokrajać w drobne plasterki. Na małą salaterką sałaty rozbić jedno żółtko z dwiema łyżkami oliwy, bijąc trzepaczką, aż -się zapieni. Wsypać natłuszczonego pieprzu, pół łyżki miałkiego cukru, a wymieszawszy to należycie wlać łyżkę winnego octu i polać tą mieszaniną ułożone na salaterce kalafiory. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|