Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
rafik80Srebrny Szef Kuchni (2006)

Sałatka z kalafiorów

Coś lekkiego i przyjemnego

Składniki:
  • kalafior, 2 szt.
  • masło, 1 dag
  • cukier, 2 dag
  • sól, 1 szczypta
  • żółtka, 1 szt.
  • oliwa, 2.5 dag
  • cukier puder, 1 dag
  • ocet winny , 1 łyżecz.
  • pieprz, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Młode, białe, świeże kalafiory zblanżerować, to jest oczyszczone włożyć w zimną wodę i postawić z rondlem na ogniu prawie do zagotowania. Odlać wodą, nalać drugą ciepłą, włożyć trochę masła, soli, łyżką cukru, stosując to wszystko do ilości kalafiorów. Zagotować, żeby były miękkie, a wtedy wybrać z wody, niech na przetaku ostygną. Rozebrać, gdy będą już zimne — na cząstki, czyli drobne kwiatki. Głąbki zaś pokrajać w drobne plasterki. Na małą salaterką sałaty rozbić jedno żółtko z dwiema łyżkami oliwy, bijąc trzepaczką, aż -się zapieni. Wsypać natłuszczonego pieprzu, pół łyżki miałkiego cukru, a wymieszawszy to należycie wlać łyżkę winnego octu i polać tą mieszaniną ułożone na salaterce kalafiory. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650