Tekst i zdjęcie: rafik80 - Srebrny Szef Kuchni (2006) Sałatka z kalafiorówCoś lekkiego i przyjemnego |
kalafior, 2 szt.
masło, 1 dag
cukier, 2 dag
sól, 1 szczypta
żółtka, 1 szt.
oliwa, 2.5 dag
cukier puder, 1 dag
ocet winny , 1 łyżecz.
pieprz, 1 szczypta
Młode, białe, świeże kalafiory zblanżerować, to jest oczyszczone włożyć w zimną wodę i postawić z rondlem na ogniu prawie do zagotowania. Odlać wodą, nalać drugą ciepłą, włożyć trochę masła, soli, łyżką cukru, stosując to wszystko do ilości kalafiorów. Zagotować, żeby były miękkie, a wtedy wybrać z wody, niech na przetaku ostygną. Rozebrać, gdy będą już zimne — na cząstki, czyli drobne kwiatki. Głąbki zaś pokrajać w drobne plasterki. Na małą salaterką sałaty rozbić jedno żółtko z dwiema łyżkami oliwy, bijąc trzepaczką, aż -się zapieni. Wsypać natłuszczonego pieprzu, pół łyżki miałkiego cukru, a wymieszawszy to należycie wlać łyżkę winnego octu i polać tą mieszaniną ułożone na salaterce kalafiory.