Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
MertroxKucharz (746)

Zrazy z kaszy gryczanej z grzybami po warszawsku

Kolejny akcent ze stolicy

Składniki:
  • kasza gryczana , 30 dag
  • jajka, 1 szt.
  • suszony grzyb, 4 dag
  • cebula, 15 dag
  • masło, 6 dag
  • smalec, 10 dag
  • mąka , 4.5 g
  • bułka tarta , 10 dag
  • śmietana, 125 ml
  • sól, 1 szczypta
  • cukier, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Umyte i wymoczone grzyby ugotować na miękko. Polową wywaru przeznaczyć do kaszy. Resztę pozostawić na sos. Grzyby posiekać, przesmażyć z masłem oraz cebulą. Kaszę gryczaną rozgotować na grzybowym smaku, osolić, ostudzić, wbić jajo i dodać tyle mąki, aby masa dała się formować. Robić z niej podłużne placuszki, smarować grzybowym nadzieniem i zwijać zrazy. Posypać tartą bułką i smażyć na gorącym tłuszczu. Ułożyć w ogniotrwałym naczyniu, polać sosem i wstawić do gorącego piekarnika na 10—15 min. Podawać w tym samymi naczyniu. Przyrządzając sos należy cebulę obrać, pokrajać, zrumienić na maśle, dodać mąkę, zasmażyć na rumiano, rozprowadzić szklanką zimnej wody i zagotować, przetrzeć, osolić, posypać szczyptą cukru i podprawić śmietaną. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650