|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: MertroxKucharz (746) Zrazy z kaszy gryczanej z grzybami po warszawskuKolejny akcent ze stolicy Składniki:
Sposób przygotowaniaUmyte i wymoczone grzyby ugotować na miękko. Polową wywaru przeznaczyć do kaszy. Resztę pozostawić na sos. Grzyby posiekać, przesmażyć z masłem oraz cebulą. Kaszę gryczaną rozgotować na grzybowym smaku, osolić, ostudzić, wbić jajo i dodać tyle mąki, aby masa dała się formować. Robić z niej podłużne placuszki, smarować grzybowym nadzieniem i zwijać zrazy. Posypać tartą bułką i smażyć na gorącym tłuszczu. Ułożyć w ogniotrwałym naczyniu, polać sosem i wstawić do gorącego piekarnika na 10—15 min. Podawać w tym samymi naczyniu. Przyrządzając sos należy cebulę obrać, pokrajać, zrumienić na maśle, dodać mąkę, zasmażyć na rumiano, rozprowadzić szklanką zimnej wody i zagotować, przetrzeć, osolić, posypać szczyptą cukru i podprawić śmietaną. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|