Tekst i zdjęcie: Mertrox - Kucharz (746) Zrazy z kaszy gryczanej z grzybami po warszawskuKolejny akcent ze stolicy |
kasza gryczana , 30 dag
jajka, 1 szt.
suszony grzyb, 4 dag
cebula, 15 dag
masło, 6 dag
smalec, 10 dag
mąka , 4.5 g
bułka tarta , 10 dag
śmietana, 125 ml
sól, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
Umyte i wymoczone grzyby ugotować na miękko. Polową wywaru przeznaczyć do kaszy. Resztę pozostawić na sos. Grzyby posiekać, przesmażyć z masłem oraz cebulą. Kaszę gryczaną rozgotować na grzybowym smaku, osolić, ostudzić, wbić jajo i dodać tyle mąki, aby masa dała się formować. Robić z niej podłużne placuszki, smarować grzybowym nadzieniem i zwijać zrazy. Posypać tartą bułką i smażyć na gorącym tłuszczu. Ułożyć w ogniotrwałym naczyniu, polać sosem i wstawić do gorącego piekarnika na 10—15 min. Podawać w tym samymi naczyniu. Przyrządzając sos należy cebulę obrać, pokrajać, zrumienić na maśle, dodać mąkę, zasmażyć na rumiano, rozprowadzić szklanką zimnej wody i zagotować, przetrzeć, osolić, posypać szczyptą cukru i podprawić śmietaną.