Tekst i zdjęcie: Mertrox - Kucharz (746)

Zrazy z kaszy gryczanej z grzybami po warszawsku

Kolejny akcent ze stolicy

Składniki:

kasza gryczana , 30 dag

jajka, 1 szt.

suszony grzyb, 4 dag

cebula, 15 dag

masło, 6 dag

smalec, 10 dag

mąka , 4.5 g

bułka tarta , 10 dag

śmietana, 125 ml

sól, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Umyte i wymoczone grzyby ugotować na miękko. Polową wywaru przeznaczyć do kaszy. Resztę pozostawić na sos. Grzyby posiekać, przesmażyć z masłem oraz cebulą. Kaszę gryczaną rozgotować na grzybowym smaku, osolić, ostudzić, wbić jajo i dodać tyle mąki, aby masa dała się formować. Robić z niej podłużne placuszki, smarować grzybowym nadzieniem i zwijać zrazy. Posypać tartą bułką i smażyć na gorącym tłuszczu. Ułożyć w ogniotrwałym naczyniu, polać sosem i wstawić do gorącego piekarnika na 10—15 min. Podawać w tym samymi naczyniu. Przyrządzając sos należy cebulę obrać, pokrajać, zrumienić na maśle, dodać mąkę, zasmażyć na rumiano, rozprowadzić szklanką zimnej wody i zagotować, przetrzeć, osolić, posypać szczyptą cukru i podprawić śmietaną.