Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
MertroxKucharz (746)

Krwawa kiszka po białostocku

Aż strach się bać

Składniki:
  • kasza jęczmienna , 2 szkl.
  • krew wieprzowa, 1.5 szkl.
  • tłuszcz, 20 dag
  • pieprz, 1 szczypta
  • majeranek, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • jelito grube wieprzowe, 2 szt.
  • rosół, 2 szkl.
  • słonina, 15 dag
  •  
Sposób przygotowania

Kaszę zalać wrzącym rosołem i wstawić do gorącego piekarnika, aby napęczniała. Tłuszcz od jelit pokrajać drobno .i stopić. Krew dokładnie rozetrzeć i przetrzeć .przez sito. Kaszę, tłuszcz i krew połączyć, wsypać mielony pieprz i inne przyprawy, osolić i dobrze wymieszać. Masa powinna być dość rzadka. Wypełnić luźno oczyszczone grube jelita, zostawiając sporo wolnego miejsca. Końce zawiązać. Ułożyć kiszki na natłuszczonej blasze i piec ok. 1,5 godz. W połowie tego czasu nakłuć patyczkiem i przewrócić na drugą stronę. Gotowe wyłożyć na półmisek i podawać z topioną świeżą słoniną. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650