Tekst i zdjęcie: Mertrox - Kucharz (746)

Krwawa kiszka po białostocku

Aż strach się bać

Składniki:

kasza jęczmienna , 2 szkl.

krew wieprzowa, 1.5 szkl.

tłuszcz, 20 dag

pieprz, 1 szczypta

majeranek, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

jelito grube wieprzowe, 2 szt.

rosół, 2 szkl.

słonina, 15 dag

Sposób przygotowania:

Kaszę zalać wrzącym rosołem i wstawić do gorącego piekarnika, aby napęczniała. Tłuszcz od jelit pokrajać drobno .i stopić. Krew dokładnie rozetrzeć i przetrzeć .przez sito. Kaszę, tłuszcz i krew połączyć, wsypać mielony pieprz i inne przyprawy, osolić i dobrze wymieszać. Masa powinna być dość rzadka. Wypełnić luźno oczyszczone grube jelita, zostawiając sporo wolnego miejsca. Końce zawiązać. Ułożyć kiszki na natłuszczonej blasze i piec ok. 1,5 godz. W połowie tego czasu nakłuć patyczkiem i przewrócić na drugą stronę. Gotowe wyłożyć na półmisek i podawać z topioną świeżą słoniną.