Tekst i zdjęcie: Mertrox - Kucharz (746) Krwawa kiszka po białostockuAż strach się bać |
kasza jęczmienna , 2 szkl.
krew wieprzowa, 1.5 szkl.
tłuszcz, 20 dag
pieprz, 1 szczypta
majeranek, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
jelito grube wieprzowe, 2 szt.
rosół, 2 szkl.
słonina, 15 dag
Kaszę zalać wrzącym rosołem i wstawić do gorącego piekarnika, aby napęczniała. Tłuszcz od jelit pokrajać drobno .i stopić. Krew dokładnie rozetrzeć i przetrzeć .przez sito. Kaszę, tłuszcz i krew połączyć, wsypać mielony pieprz i inne przyprawy, osolić i dobrze wymieszać. Masa powinna być dość rzadka. Wypełnić luźno oczyszczone grube jelita, zostawiając sporo wolnego miejsca. Końce zawiązać. Ułożyć kiszki na natłuszczonej blasze i piec ok. 1,5 godz. W połowie tego czasu nakłuć patyczkiem i przewrócić na drugą stronę. Gotowe wyłożyć na półmisek i podawać z topioną świeżą słoniną.